Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
houtworm

Houtworm

Houtworm. U heeft zijn sporen vast wel eens gezien. En hopelijk niet in uw eigen woning. Een heleboel kleine gaatjes van 1 tot 2 mm in doorsnede, van waaruit zaagsel naar buiten komt.

De larve van het houtongedierte dat daarvoor verantwoordelijk is noemen we ook wel in de volksmond de houtworm. Deze naam is afgeleid van hun wormachtig uiterlijk, deze larven doorboren en voeden zich met het hout.

Ze wonen in de verschillende soorten hout van dakspanten, vloer- en plafond elementen, trappen meubels of andere vormen van hout. Maar ook in kelders, zolders, kerken, brandhout opslag in leegstaande gebouwen enz. zijn ze te vinden.

Een houtworm plaag blijft vaak jaren onopgemerkt. Het is bijzonder gevaarlijk wanneer dragende balken besmet zijn. De door hun ontstane gaten verzwakken de draagkracht en substantie van het hout. Hierdoor kan een huis met instorting bedreigd worden.

Door hun vraatlustigheid zijn ze jaarlijks verantwoordelijk voor een miljoenenschade aan gebouwen. Bovendien maakt de houtworm geen onderscheid, daarom loopt ook erfgoed als kerken, kunstobjecten, historische kerkorgels, altaren en preekgestoelte een groot gevaar.

Veel architecten, restauratoren, huiseigenaren kennen dit probleem en schakelen daarom vaak een bedrijf in dat aan houtwormbestrijding doet. Hoe kunt u houtworm herkennen, en houtworm voorkomen? Houtworm behandelen en houtworm bestrijden? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

houtworm

Foto: KaiMartin

Houtworm herkennen

Dit hout-ongedierte kent vier ontwikkeling fases:

  • Ei
  • Larve
  • Cocon
  • Volwassen kever

De volwassen kever legt haar eieren graag in spleten, scheuren of oude mazen van houten voorwerpen, vloerdelen en constructiehout.

Na het binnensluipen vreten de larven zich direct in het hout zodat een eventuele plaag niet direct meer zichtbaar is.

Ze hebben honger en hebben het hout als enige voedingsbron. Eenmaal veilig in het hout verborgen kunnen ze letterlijk hun gang gaan en bouwen zo jarenlang ongestoord hun tunnels.

Wanneer de larven eenmaal wat groter worden bouwen ze hun cocon dicht aan het houtoppervlak. De volwassen kever baant zich daarna een weg naar de vrijheid zonder het hout op te eten.

Deze houtworm kan in principe vliegen en dus ook op zoek gaan naar andere broedplaatsen. Ze houden erg van spinthout, dat is het hout rond de kern van een boom die ze niet graag gebruiken.

Zijn de larven actief, dan herkent u dat aan het uitstulpende houtmeel. Deze fase van de houtworm kan u herkennen door zwart papier onder of in de buurt van de vermoede infectie neer te leggen.

Bij activiteit zult u na enige dagen zaagsel op het papier aantreffen. De tijdsduur van enige dagen is aan te raden omdat de larven af en toe een eet pauze inlassen.

De larve van de houtworm heeft een minimale houtvochtigheid nodig van meer dan 10 procent en heeft een zwakte voor koelere plekken. Daarom komt hij in verwarmde ruimtes bijna nooit voor.

Kritieke plekken zijn vooral vochtige vertrekken of daar waar een koele of vochtige vloer op treden kan. Deze houtworm infectie is niet gebonden aan de leeftijd van het hout. Het kan dus heel goed gebeuren dat ze ook hout van een paar honderd jaar als hun nest gaan gebruiken. De normale houtworm komt in heel Europa voor.

Bij kunstobjecten, meubels, muziekinstrumenten en gebruiksvoorwerpen uit hout is hij als belangrijkste houtaantastende-insect te noemen.

En omdat hij voor een optimaal groeiproces dus van koele en vochtige ruimtes houdt, is bijvoorbeeld vooral het interieur van kerken zoals kerkbanken, beelden en altaar en dergelijke een geliefd doelwit. Maar ook ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen, dakconstructies, stallen en soortgelijke objecten lopen gevaar om door de houtworm geïnfecteerd te worden.

Gevolgen van Houtworm

Houtworm is erg gevaarlijk als u dat in uw woning aantreft. Houtworm bestrijden kunt u beter overlaten aan een professional die gespecialiseerd is in houtwormbestrijding en die een houtwormbestrijdingsmiddel in kan zetten om ze te verwijderen.

De houtworm legt net zolang eieren totdat het stuk hout waar ze in zitten niet meer als nest te gebruiken is. Het kan dus jaren duren voordat u deze infectie opmerkt. En dan is het meestal te laat om er nog iets aan te doen.

Als u toch deze plaag snel opgemerkt heeft dan is het zaak om direct te handelen.Vooral als het om dakdelen of nieuwbouw hout gaat. Een daling van de waarde van het onroerend goed is een bijkomend nadeel. Bent u op huizenjacht? Dan weet u nu waar u op moet letten.

Feit is dat dit houtaantastende insect voedingsdeskundige is en daarom verschillende soorten hout en vochtigheid verkiest. Tijdens hun voedingsproces kunnen eetgeluiden waargenomen worden.

Als de kevers het hout verlaten laten ze een boormeel-achtig zaagsel achter. Er zijn verschillende soorten houtwormen met ieder hun eigen karakteristieke houtsporen die ze achterlaten. Zoals bijvoorbeeld verschillende maten in grootte, ronde en ovale uitvlieggaten.

Typische kenmerken van een houtwormen plaag:

  • Uitvlieggaten, tunnels, uitwerpselen
  • Verrot hout, verzwakt hout
  • Knaag- en vreet sporen, eetgeluiden
  • Levende of dode larven en kevers
  • Houtmeelhoopjes (zaagmeel),opgezwollen oppervlak, houtverkleuring
  • Geuren die uit het vochtige hout of metselwerk komen

houtworm bestrijden

Houtwormbestrijding

Houtwormbestrijding kunt u beter aan een daarvoor gespecialiseerd bedrijf overlaten. Zij weten welk houtwormbestrijdingsmiddel en welke houtwormbestrijding aanpak nodig is.

Houtworm behandelen

Verrot hout wordt samen met de daarin levende larven en coconnen verwijderd. Het overgebleven gezonde hout wordt dan preventief met een houtwormbestrijdingsmiddel behandeld.

Via boorgat impregneringen worden moeilijker bereikbare plekken aangepakt. Hiermee wordt het hout op systematische plekken voorzien van boorgaten die al of niet onder druk met preparaten gevuld worden. Zodat larven die zich diep in het hout hebben genesteld door deze barricades uiteindelijk afsterven.

Hout wat technisch niet meer in orde is zal worden versterkt of vervangen door nieuw timmerwerk.

Kunst- en erfgoed voorwerpen kunnen gedurende enkele weken in een soort gasdichte ballon geplaatst worden en dan behandeld met een houtwormbestrijdingsmiddel.

Alle organische levensvormen, zelfs larven en eieren, worden op deze manier effectief bestreden. Zo heeft u geen chemische overblijfselen en hoeven de voorwerpen niet op transport maar kunnen ter plekke aangepakt worden.

Herkennen van de houtworm soort

Er bestaan verschillende soorten houtworm.

De bamboe kever heeft een gedrongen- en donkerbruin gekleurd uiterlijk en is ongeveer 2-3,7mm klein. De voelsprieten zijn bij de laatste drie geledingen sterk vergroot. De voorkant heeft een gekartelde vorm. De vleugels zijn puntig en wat behaard.

Gemiddeld legt het vrouwtje 27-35 eieren en de larven doorlopen alle fasen van de ontwikkeling in het hout. Onder optimale omstandigheden kan deze cycli zelfs in 60 dagen doorlopen worden zodat er meerdere generaties per jaar ontstaan.

Deze soort tast vooral bamboe aan. Typerend is de buisvormige manier van tunnelbouw.
Van oorsprong een Aziatische insekt die Europa via verpakkingsmateriaal, kunstvoorwerpen of muziekinstrumenten bereikt.

Er zijn nog vele andere soorten houtworm. Maar de meest bekende is de Boktor.

Boktor houtworm

Foto: Ron Verdonk

Deze heeft een lengte van 8 tot 25mm en is zwart of bruin. Opvallend zijn de vlekken op de vleugels. De geelwitte larven bereiken een lengte tussen 15-30mm. Ze zijn langgerekt, ovaal en amper behaard.

Tussen juli en oktober legt het vrouwtje 50 tot 160 eieren. Deze zijn ongeveer 2mm, elliptisch en lopen spits toe. De larven voeden zich afhankelijk van het eiwitgehalte 3 tot 10 jaar met het hout, totdat ze de ontpoppingsfase bereikt hebben. In deze fase richten ze de grootste schade aan het bouwhout aan. De houtworm ontpopt zich na 3 weken, paart en legt nieuwe eieren in het hout.

De Boktor bestrijden is wel een noodzaak want ze richten met name aan droog, eiwitrijk naaldhout schade aan. Vooral in het spinthout gebied. Hoewel deze kever tot onze inheemse fauna behoort, vinden we hem vooral in huizen. En dan overwegend in het dakbereik. Buiten leeft hij vooral in masten, tuinhout en dergelijke.Voor zover het geschikt hout is.

Houtworm voorkomen

Houtworm voorkomen is mogelijk indien u bij de eerste sporen contact opneemt met de houtwormbestrijding in uw omgeving. Zij kunnen de ware aard van de houtworm bestrijden met een houtwormbestrijdingsmiddel. Deze manier van houtworm bestrijden en houtworm behandelen is de beste manier om van deze plaag af te komen.

Als u vermoedt dat u met een houtworm probleem te maken hebt, is het van belang direct te handelen. Voor vragen, advies of directe bestrijding kunt u altijd vrijblijvend met ons contact opnemen.

Neem gratis en vrijblijvend contact op via het formulier op deze pagina, of bel met 088 233 7824.