Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
boktor geluid

Boktor Bestrijding

Algemene Informatie Boktor Bestrijding

De boktor is een relatief groot insect, afkomstig uit de keverfamilie. Volwassen boktorren leven in de open natuur en eten vooral boomsappen, nectar en stuifmeel. Hun eitjes leggen ze echter het liefst onder een boomschors of een andersoortig stuk hout en hier komt het probleem om de hoek kijken.

Boktorren kunnen namelijk bijzonder veel schade aanrichten aan allerhande houten objecten: bomen, meubels, dakconstructies – iedere houtsoort waar de boktor zich in nestelt, loopt het gevaar onherstelbaar beschadigd te worden.

Effectieve boktor bestrijding is dan ook bijzonder belangrijk.

Over het algemeen nestelt de boktor zich het liefst in zachtere houtsoorten, zoals naaldhout, vuurhout en grenenhout. Hier kunnen ze gemakkelijk tunnels in graven en eitjes in leggen. Het opsporen van deze tunnels is de eerste prioriteit wanneer u boktorren effectief wilt bestrijden.

Waar moet u op letten bij boktor bestrijding?

Allereerst is het belangrijk om de boorgangen van de boktor te lokaliseren. Maar waar zitten ze nu precies?

Het antwoord daarop is gelukkig eenduidig: meestal bevinden de boorgangen zich direct onder het houtoppervlak. In tegenstelling tot de gewone houtwormkever is de boorgang van de boktor bovendien wat groter en ovaal van vorm.

Zodra u de aanwezigheid van boktorren hebt vastgesteld, is het cruciaal ze zo snel mogelijk te verwijderen en de insectenverdelgingsdienst in te schakelen.

De boktor kan zich (in vergelijking met andere houtwormen) namelijk veel dieper in het aangetaste hout nestelen en dientengevolge grotere schade aanbrengen. Hierdoor is het hout (na langdurige blootstelling aan de boktor) zeer moeilijk te restaureren.

Een ander probleem met de boktor is dat u de precieze schade pas vast kunnen stellen tijdens de boktor bestrijding. Doordat de boktor zich relatief diep in het hout genesteld heeft, is het aan het oppervlak moeilijk te zien hoeveel schade het materiaal heeft opgelopen.

Algemene aanpak van boktor bestrijding

Boktor bestrijding begint met het schoonmaken van de aangetaste planken en het ontbloten en reinigen van de boorgangen. Hierna kan het hout worden besproeid met een legio aan boktor bestrijdingsmiddelen.

Mocht uw hout bijzonder ernstig zijn aangetast, dan is het aan te raden speciale injectiepluggen te gebruiken. Met deze pluggen kunt u het bestrijdingsmiddel namelijk direct in het hout injecteren, waardoor zelfs de diepste boorgangen kunnen worden bereikt.

Een laatste tip: als u boktorren hebt aangetroffen in de vloer van uw woning is het raadzaam ook de onderliggende houtlaag te onderzoeken. In de meeste gevallen is deze namelijk ook aangetast.

Typen boktor bestrijding

Oppervlaktebehandeling

In de meeste gevallen is een oppervlaktebehandeling afdoende om houtwormen houtkevers te verwijderen. Met behulp van de juiste bestrijdingsmiddelen kan een bestrijder het aangetaste hout reinigen.

Belangrijk bij boktor bestrijding is echter dat er gewerkt wordt met een schoon oppervlak. Stoffige of vervuilde houtplaten nemen het bestrijdingsmiddel niet goed op, waardoor de verdelging slechts gedeeltelijk wordt uitgevoerd.

Boktor bestrijdingsmiddel

Er is een brede selectie aan boktorbestrijdingsmiddelen. De meeste stoffen hebben een chemische basis, waarmee het insect en de larven effectief worden aangevallen, maar verdelgingsexperts gebruiken liever bestrijdingsmiddelen op waterbasis, voornamelijk uit milieuoverwegingen.

De oppervlaktebehandeling is dus een handige methode, maar onthoud: bestrijdingsmiddelen kunnen geschilderde of in was gezette oppervlakken niet infiltreren. Veel objecten (denk aan een duur gelakt bureau bijvoorbeeld) komen dan ook niet in aanmerking.

Zeker als de boktorrenpaag er omvangrijk is, is het niet verstanding om dit zelf te gaan proberen. Het hout kan tevens zijn sterkte hebben verloren wat gevaarlijk kan zijn. We raden u dan ook aan om ten aller tijde een professionele ongediertebestrijder in te schakelen bij houtworm- of boktor bestrijding.

boktor bestrijding

Foto: Hectonichus

Zuurstofarme Behandeling

Zoals gezegd: de oppervlaktebehandeling kan niet alle houtsoorten reinigen. Voor geschilderde/gelakte en kwetsbare objecten is de zuurstofarme behandeling echter de aangewezen oplossing.

Maar hoe gaat het precies in zijn werk? In principe is het vrij simpel, hoewel dit geen doe-het-zelf-methode is. Als u deze methode nodig denkt te hebben, is het dan ook raadzaam een expert in te schakelen.

Allereerst wordt de zuurstofconcentratie rond het aangetaste object drastisch verlaagd. De bedoeling is dat houtwormen en houtkevers niet genoeg zuurstof zullen krijgen en vervolgens sterven. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die het hout later nog zouden kunnen beschadigen. Het is dus een natuurlijke manier van behandelen.

Boktor bestrijding kosten

De kosten van de bestrijding variëren al naar gelang de gebruikte methode en de leverancier. Ga er echter van uit dat een kwalitatieve en langdurige verwijdering ook relatief duurder uit zal vallen.

Ook hangen de kosten natuurlijk samen met de omvang van het probleem. Als de boktor aanwezig is in meerdere delen van uw woning, dan zullen de kosten van bestrijding hoger uit vallen. Om hier achter te komen dient u echter een inspectie te laten uit voeren.

Wilt u gebruik maken van professionele boktor bestrijding? Neem dan hieronder telefonisch contact met ons op en we brengen u in contact met uw lokale bestrijder. Ook kunt u via het formulier op de website een offerte of advies aanvragen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed