Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
boktor herkennen

De Boktor herkennen

Een van de Houtwormen die het meeste schade aan kan richten in Nederland is de Boktor. Het diertje wordt daarom ook beschouwd als een van de insecten die het meeste schade aankunnen richten.

Het is echter niet de Boktor zelf die de schade aanricht, maar de larven van de Boktor. Om doelgerichte actie te kunnen ondernemen is het de Boktor herkennen van groot belang.

Boktorren, of eigenlijk de larven van Boktorren, kunnen namelijk erg veel schade aanrichten aan het hout van uw woning en meubels.

Op deze pagina leggen we u uit hoe u de Boktor en de larven kunt herkennen.

Verschillende soorten van de Boktor herkennen

Er zijn verschillende soorten Boktorren te onderscheiden. Het belangrijkste verschil is het onderscheid in nathoutboorders en drooghoutboorders.

Er zijn diverse soorten Boktorren in Nederland die behoren tot de nathoutboorders. Deze soorten Boktorren richten weinig schade aan en hoeft u niet te vrezen.

De Huisboktor is de enige soort die behoort tot de drooghoutboorders. De Huisboktor zorgt voor grote overlast bij vele huishoudens in Nederland en kan grote schade aanrichten.

Hieronder leggen we u uit hoe u de verschillende soorten Boktorren kunt herkennen en ze op deze manier van elkaar kan onderscheiden. De soort Boktor herkennen is belangrijk om dat u zo kunt vaststellen of de soort waarmee u te maken heeft, schadelijk is voor uw huis en interieur.

Nathoutboorders

Sparrenboktor (monochamus sutor)

Deze soort Boktor komt vooral voor in naaldbomen. Dit is ook al aan de naam te zien. U kunt deze Boktor herkennen aan zijn 15 tot 24 mm lange lichaam en zwarte kleur. Op zijn dekschild heeft hij bruine/goudkleurige vlekjes.

De boorgangen zijn ovaal en plat en er is geen boormeel te vinden in de gangen.

De Kleine Wespenboktor (clytus arietis)

De Kleine Wespeboktor kunt u herkennen aan zijn langwerpige lichaamslengte die tot 15 mm lang kan worden. Ook heeft hij vrij lange voelsprieten. De kleur van dit insect is zwart met gele strepen. Hierdoor lijkt hij een beetje op een wesp en dit is een bescherming tegen vogels en andere insecteneters.

Het boormeel kunt u herkennen aan de kleine deeltjes en de losse klontjes en is niet in grote hoeveelheden aanwezig. De uitvliegopeningen van de gangen zijn afgeplat en ovaal. De gangen die de larve graaft zijn kronkelig en ongeveer 5 mm groot.

De Rode Smalboktor (leptura rubra)

De Rode Smalboktor wordt vaak verward met de de Veranderlijke Boktor. De rode smalboktor laat relatief veel boormeel achter in de ovaalvormige gangen die hij creëert. Het boormeel ziet er uit als cilindervormige kleine deeltjes met een puntje dat afgerond is. Het insect kan 10 tot 20 mm lang worden.

De uitvliegopeningen van deze soort Boktor kunt u herkennen aan het cirkelvormige karakter. Hij komt het meeste voor in loofhout wat al last heeft van schimmelaantasting.

De veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus)

Deze Boktor maakt platte ovale boorgangen en laat relatief ook veel boormeel achter. De uitvliegopening is ongeveer 3 tot 6 mm groot en heeft een ovale vorm.

Het lichaam is langwerpig en 8 tot 14 mm lang. De kleur is geelbruin en hij lijkt dus op de Rode Smalboktor.

Drooghoutboorders

De Huisboktor (Hylotrupes bajulus)

De Huisbokor is zoals eerder gezegd de enige Boktor die behoort tot de drooghoutboorders en de enige soort die daadwerkelijk ontzettend veel schade aan kan richten. Deze Boktor herkennen is daarom zeer essentieel om de overlast aan te pakken. We zullen hem daarom iets uitgebreider voor u beschrijven.

De Huisboktor is vooral terug te vinden in relatief nieuw hout. In ouder hout, van pakweg 70 jaar oud, zult u de Huisboktor maar zelden tegenkomen.

Het diertje is zo’n 10 tot 25 mm lang en is bruinzwart van kleur. Daarnaast kunt u deze soort Boktor herkennen aan de 2 grijskleurige vlekken op zijn dekschild. De vrouwelijke torren zijn te herkennen aan een legboor. Het insect heeft zeer lange voelsprieten.

boktor herkennen huisboktor

Het is echter nog belangrijker om de larve van de Huisboktor goed te herkennen, deze brengt namelijk het meeste schade toe aan uw huis en interieur.

Deze crèmekleurige larve is ongeveer 30 mm groot en wordt gekenmerkt door een drietal pootjes. Het lichaam is gekruld in een soort cilindervorm.

boktor herkennen larve huisboktor

Foto: Rasbak

Daarnaast kunt u deze Boktor herkennen aan het geluid wat zij maken. Dit ontstaat bij het knagen aan het hout. Het is echter moeilijk te herkennen voor het ongetrainde oor, er zijn namelijk meerdere Boktorren die een geluid maken bij het knagen aan hout.

De uitvliegopeningen van de Huisboktor zijn ongeveer 6 mm tot 9 mm lang en ovaalvormig.

Herkennen van de Boktor is lastig en kan het beste gedaan worden door een deskundige, evenals de bestrijding van boktorren.

Hulp bij boktorbestrijding?

Wilt u hulp bij het bestrijden van boktorren? Neem dan vrijblijvend contact op via het telefoonnummer hieronder. U komt dat direct in contact met een boktorbestrijder. Ook kunt u direct in contact komen met een bestrijder via het formulier op onze website.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed