Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
boktor herkennen

Boktor schade

Boktor schade wordt eigenlijk niet veroorzaakt door de Boktor zelf. Het insect zelf richt nauwelijks schade aan. De tor leeft van stuifmeel en nectar van bloemen en planten en doet hiermee weinig kwaad.

Er zijn zelfs soorten Boktorren die een zeer kort volwassen levensstadium hebben en zich in dit stadium helemaal niet voeden. Het enige wat ze dan doen is zichzelf voortplanten.

Het zijn de larven van de Boktor die grote overlast kunnen veroorzaken. De larven vallen, samen met larven van andere insecten die hout aantasten, onder de categorie Houtwormen.

De Boktor larven zijn echter een van de grootste boosdoeners. Op deze pagina leggen we u meer uit over de Boktor en de Boktor schade.

De Boktor

Er zijn verschillende soorten Boktorren te onderscheiden, namelijk:

  • Sparrenboktor (monochamus sutor)
  • De Kleine Wespenboktor (clytus arietis)
  • De Rode Smalboktor (leptura rubra)
  • De Veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus)
  • De Huisboktor (Hylotrupes bajulus)

Deze soorten zijn te onderscheiden in nathoutboorders en drooghoutboorders. De Huisboktor is eigenlijk de enige soort die bij de drooghoutboorderes behoort.

De nathoutboorders leven alleen in levend hout en komen weinig binnenshuis voor. Deze nathoutboorders richten dan ook weinig schade aan voor mensen.

Boktor schade wordt vooral veroorzaakt door de Huisboktor.

boktor schade

Boktor schade

De Huisboktor heeft een voorkeur voor redelijk nieuw hout. In hout wat ouder is zal het ongedierte zich weinig laten zien.

Het insect heeft een voorkeur voor naaldhout, maar tast ook loofhout aan.

Zoals eerder vermeld zijn het in feite de larven die de Boktor schade veroorzaken. De Boktorren leggen hun eitjes in scheurtjes en gaatjes in het hout. Dit kunnen wel 200 eitjes per keer zijn.

Als de eitjes uitkomen beginnen de larven zich een weg te banen door het hout. De Houtwormen leven van dit hout en creƫren zo een heel gangenstelsel onder het oppervlak van het hout.

In het begin blijven de Houtwormen nog redelijk aan het oppervlak, maar na verloop van tijd vreten ze zich dieper in het hout. Een larve kan jarenlang in het hout blijven en hierdoor ernstige schade aanrichten.

Boktor schade ontstaat onder andere in kapconstructies, vloeren, meubilair, schilderijlijsten, beelden en kunstvoorwerpen.

Hele constructies van woningen en gebouwen kunnen door de jaren heen ernstig verzwakt worden doordat er Houtwormen in het hout leven. Dit kan er zelfs toe leiden dat het niet meer veilig is om in het gebouw te verblijven.

De Boktor komt inmiddels over bijna de gehele wereld voor. In de Verenigde staten is de Boktor een van de insecten die voor de meeste schade zorgt. Jaarlijks zorgt het insect voor een schadebedrag van 3,5 miljard dollar.

Wat te doen bij Boktor Schade?

Als u last denkt te hebben van Boktor schade in uw woning of uw bedrijf, dan raden we u aan contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

Omdat de schade zeer omvangrijk en zelfs gevaarlijk kan zijn, is het noodzakelijk om direct actie te ondernemen om verdere kosten of zelfs ongelukken te voorkomen.

Hier leest u meer over de bestrijding van boktorren.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed