Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
bonte knaagkever herkennen en bestrijden

Bonte Knaagkever herkennen en bestrijden

De Bonte Knaagkever wordt (Xestobium rufovillosum) wordt ook wel Bonte Klopkever of Grote Houtwormkever genoemd. Het insect behoort tot de familie der klopkevers.

De Bonte Knaagkever staat er om bekend veel schade aan te kunnen richten aan hout in gebouwen. Het is dus van groot belang dat u weet hoe u de signalen van de aanwezigheid van die ongedierte kan herkennen en dat u weet welke actie u kunt ondernemen om van dit plaagdier af te komen.

Op deze pagina leggen we u uit hoe u de Bonte Knaagkever kunt herkennen en bestrijden.

De Bonte Knaagkever herkennen

De Grote Bonte Knaagkever is te herkennen aan het donkerbruine-zwarte dekschild met gele stippen erop. Het diertje wordt 6 tot 8 mm lang en heeft net als het Doodskloppertje een fijne vorm van beharing op zijn dekschild.

Zoals u misschien weet is het niet de Bonte Knaagkever zelf die het hout aantast, maar de larve van de kever. Heet beestje legt zijn eitjes namelijk in scheurtjes en kieren van het hout.

De larve van De Grote Houtwormkever is wit en heeft een C-vormig lichaam. De larve heeft een witte, cremeachtige kleur en wordt ongeveer 11 mm groot.

bonte knaagkever herkennen en bestrijden

Foto: Gilles San Martin

Schade door de Bonte Knaagkever

De schade die de Bonte Knaagkever kan aanrichten is enorm. Het insect komt bijna uitsluitend voor in oudere gebouwen, waar het eikenhout wat vochtiger is en waar ook schimmelvorming is ontstaan.

In tegenstelling tot ‘gewone Houtwormen’ houdt de Bonte Klopkever vooral van het kernhout. Hier maakt hij ook zogeheten kraamkamers en kan het insect zijn gehele levenscyclus voltooien.

Klik hier voor een overzicht van de verschillende soorten Houtkevers.

Het vervelende voor de mens is dat de aanwezigheid van de Bonte Knaagkever daardoor moeilijk vast te stellen is, omdat het insect voornamelijk in de kern verblijft. Het ongedierte kan een houten constructie van een gebouw van de binnenkant zo erg aantasten dat het gevaarlijk wordt om in het gebouw of woning te verblijven.

De larven kunnen tot wel tien jaar in het hout blijven. Normaal gesproken vliegen zij in de lente naar buiten als ze zich ontpopt hebben tot volwassen kevers. Zijn er echter kraamkamers aanwezig dan blijft ook het volwassen insect in het hout. Dit maakt opsporing nog moeilijker en aantasting nog riskanter.

Mocht de Bonte Knaagkever wel uitvliegen, dan is dit te zien aan kleine gaatjes in het hout, ook wel uitvliegopeningen genoemd. Deze gaatjes zijn 2 tot 3,5 mm groot en rondom deze gaatjes kunt u zaagel of boormeel aantreffen.

Hoe langer de insecten al in het hout zitten, hoe lastiger het is om vast te stellen of de beestjes nog steeds actief zijn. Na verloopt van tijd gebruiken ze namelijk oudere uitvliegopeningen en is het aan de buitenkant nog lastiger te zien of er nog meer aantasting gaande is.

De Bonte Knaagkever voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Mocht u dit lezen en er van overtuigd zijn dat u nog geen last heeft van Houtwormen?

Zorg dan uw huis goed geventileerd blijft en u eventuele vochtproblemen snel verhelpt.

Mocht u toch problemen hebben, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele bestrijdingsdienst.

De Bonte Knaagkever bestrijden

Als u vermoedt last te hebben van Bonte Knaagkevers gaat dit vaak gepaard met lekkages of andere vochtproblemen. In droog hout kunnen de larven zich namelijk niet goed ontwikkelen.

Een van de beste bestrijdingsmethoden om dit plaagdiertje te bestrijden is dan ook door het verhelpen van de lekkage en het droog maken van het hout.

We adviseren u om dit altijd te laten doen door een professionele bestrijder. U weet namelijk niet hoe ernstig de schade is en zelf gaan klussen kan zeer gevaarlijk zijn als de aantasting van het hout van binnen groot is.

Een deskundige bestrijder werkt met uiterste nauwkeurigheid en weet exact hoe de omvang van de plaag is vast te stellen en welke actie er het beste genomen kan worden.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed