Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
kevers in huis

De Huisboktor herkennen en bestrijden

De Huisboktor staat bekend als een grote plaag voor veel mensen. Omdat ze van hout houden, tasten ze dit hout aan waardoor ernstige beschadigingen kunnen ontstaan.

De Huisboktor (Hylotrupes bajulus) behoort tot de orde der kevers en de familie Boktorren.

Op deze pagina leggen we u alles uit wat u moet weten over dit ongedierte.

Uiterlijk van de Huisboktor

De Huisboktor is een insect en dit betekent dus dat het beestje zes poten heeft. Het insect wordt ongeveer 1 tot 2,5 cm lang en heeft een langwerpig lichaam.

De pootjes zijn dun en zijn voelsprieten zijn ongeveer de helft van zijn lichaamslengte en wijzen naar achteren.

De Huisboktor is bruinzwart van kleur en u kunt het beestje goed onderscheiden door de twee grijskleurige vlekken op zijn dekschild. De vrouwelijke torren zijn tevens te herkennen aan een legboor.

Het halsschild heeft een ronde vorm en heeft twee bultachtige uitsteeksels. Ook zitten er op het halsschild hele kleine witte haartjes, die nauwelijks met het blote oog te zien zijn.

Hieronder treft u een duidelijke foto van de Huisboktor.

De huisboktor

Levenswijze van de Huisboktor

Het is niet de Huisboktor zelf die de schade aan het hout kan aanrichten, maar de larven van dit ongedierte. Hier komen we later in dit artikel op terug.

De Huisboktor zelf leeft maar twee weken. In die twee weken paart de tor en vervolgens leggen de vrouwtjes tot wel 200 eitjes in kieren, naden en scheurtjes in het hout.

Gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 5 weken voordat de eitjes uitkomen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden.

Huisboktor larven

De larven van de Huisboktor zijn de grootste boosdoeners. Zij kunnen grootse schade aanrichten aan meubels, houten constructies en andere houten voorwerpen.

Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven de larven tot wel enkele jaren lang vlak onder het oppervlak van het hout zitten. Na verloop van tijd knagen de larven zich een weg dieper in het hout. Hierdoor kan een heel gangenstelsel ontstaan in het hout, zonder dat u het door heeft.

De gangen die deze Houtwormen knagen zijn ongeveer 4 tot 5 millimeter breed. De larve zelf wordt ongeveer 3 cm lang en hebben een witte creméachtige kleur.

De larve kan tot wel 10 jaar lang in het houtlijmen. Gemiddeld duurt dit echter 4 tot 5 jaren. Het is dus niet vreemd dat deze beestjes ontzettend grote schade aan kunnen richten en hele constructies van woningen en gebouwen kunnen wegvreten. De aanwezigheid van Houtwormen in uw woning is daarom zeer vervelend.

Als de larve na al die jaren is uitgevreten knaagt hij zich een weg tot vlak onder het oppervlak. Hier gaat hij zich verpoppen tot een volwassen Huisboktor.

Als het insect verpopt is vliegt hij ergens in de zomermaanden naar buiten door een uitvliegopening. Deze uitvliegopeningen staan ook wel bekend als de karakteristieke gaatjes die Houtwormen maken.

De uitvliegopeningen hebben een ovale vorm, gerafelde randen en zijn ongeveer een centimeter breed.

Huisboktor herkennen

Eerder op deze pagina schreven we al hoe u de Huisboktor kunt herkennen. Er zijn echter nog een aantal symptomen waar u de aanwezigheid van Huisboktorren en de larven aan kunt herkennen, zonder dat u de beestjes zelf gezien heeft.

Geluid

De larven van de Huisboktor maken geluid als zij zich een weg banen door het hout. Dit is vooral in de zomermaanden en in de avond goed te horen.

U kunt op deze pagina luisteren hoe dit geluid klinkt.

Gaatjes in het hout

Zoals hierboven ook al is beschreven kun u kleine gaatjes aantreffen in het hout. Dit wil niet zeggen dat de torren nog actief zijn.

Boormeel

Om te kijken of te Houtwormen nog actief zijn kunt u nagaan of u boormeel aantreft rondom het hout. Dit boormeel is eigenlijk gewoon zaagsel wat de larven produceren als zij het hout aanvreten.

U kunt testen of de Houtwormen actief zijn door een papiertje onder de uitvliegopeningen te leggen. Controleer na enkele dagen of daar zaagsel op ligt. Zo niet, dan zijn de gaatjes in uw hout waarschijnlijk oude uitvliegopeningen en hoeft u zich nu geen zorgen te maken.

Treft u wel boormeel aan, dan zijn de Houtwormen waarschijnlijk nog actief en is het belangrijk om direct over te gaan op actie om de Houtwormen te bestrijden.

huisboktor herkennen en bestrijden

Bestrijding van de Huisboktor

De Huisboktor kan dus enorme schade aanrichten. Houten meubels, vloeren en kapconstructies zijn erg populair bij de Huisboktor en ze kunnen dit onherstelbaar beschadigen.

U begrijpt dat het hout door deze aantastingen steeds zwakker wordt, en dat het zelfs onveilig kan zijn om in uw woning te verblijven.

Het bestrijden van de Huisboktor is dan ook geen simpele klus en we raden u ten alle tijden aan om de hulp van een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

Het is namelijk belangrijk dat het insect volledig bestreden wordt. Wordt er een gedeelte over het hoofd gezien, dan is dit gevaarlijk en is het ongedierte binnen de kortste keren weer helemaal terug. Dit brengt natuurlijk veel extra kosten met zich mee.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed