Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
boktor herkennen

Wat is een Houtboktor?

De Houtboktor bestaat eigenlijk niet. De naam Houtboktor wordt soms verward met Huisboktor.

De Huisboktor is de correcte naam. De twee benamingen lijken echter erg op elkaar en hierdoor ontstaat soms verwarring bij mensen.

Belangrijker is hoe u dit insect kunt herkennen en of hij kwaad kan.

Op deze pagina leggen we u het een en ander uit.

De Huisboktor (Houtboktor) herkennen

De Houtboktor, of eigenlijk de Huisboktor, is een insect en daarom heeft het diertje een drie-delig lichaam met daaraan zes pootjes. Hij wordt ongeveer 1 tot 2,5 cm lang en heeft een langwerpig lichaam.

Op deze pagina kunt u meer lezen over het herkennen van de huisboktor.

Misschien nog wel belangrijker is het om de larven van de Huisboktor te herkennen.

Deze hebben een crèmekleurig en kunnen ongeveer 3 centimeter lang worden. Waarom is het belangrijk om deze larven te herkennen? Dat zullen we in de rest van dit artikel uitleggen.

Hieronder vindt u alvast een foto van de larven van een Huisboktor.

huisboktor schadelijk

 

Is de Huisboktor schadelijk?

De Huisboktor zelf is niet schadelijk. Echter kan het beestje tot wel 200 eitjes in scheurtjes, openingen, kieren en gaten van houtwerk leggen. De larven die uit de eitjes komen, staan algemeen bekend als Houtwormen.

Houtwormen is een verzamelnaam voor verschillende soorten larven van kevers en torren die leven van hout, en daardoor dus houtwerk kunnen beschadigen.

Dit is ook het geval bij de larven van de Huisboktor. Als de eitjes uitkomen beginnen de larven zich een weg te banen door het hout. De gangen zijn ongeveer een halve centimeter breed.

Het verraderlijke is dat u het soms niet eens door hoeft te hebben dat deze larven verblijven in houten constructies in uw huis. De larven kunnen tot wel 10 jaar in het hout blijven, en blijven dan ten aller tijde onder het oppervlak van het hout.

Aan de buitenkant van het hout merkt u dus niets, terwijl het hout aan de binnenkant ernstig verzwakt kan zijn geraakt.

Hierdoor kan de aanwezigheid van Houtwormen erg gevaarlijk zijn.

Huisboktor verdelgen

U snapt dat het handig is om direct actie te ondernemen als u heeft geconstateerd dat u last heeft van de larven van de Boktor of andere Houtwormen. Soms is de schade te overzien en kan het hout hersteld of behandeld worden. Het hout kan dan ook behandeld worden om schade in de toekomst te voorkomen. Hiervoor zijn middelen te verkrijgen bij doe-het-zelf zaken.

Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, of als de schade erg groot is, dan raden we u aan om samen te werken met een erkende specialistische bestrijder.

Zij weten exact hoe te handelen en welke maatregelen te nemen zodat de schade zoveel mogelijk beperkt wordt en te zorgen dat het ongedierte in de toekomst niet meer terug komt.

Op deze pagina kunt u meer te weten komen over boktorbestrijding.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed