Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Houtwormkever: grote houtwormkever

De Houtkever herkennen

Er is veel verwarring rondom de verschillende soorten Houtkevers. De Houtkever herkennen is daarom lastig. Dit kan nogal wat problemen geven als u last hebt van Houtwormen en hier zo snel mogelijk van af wil.

Op deze pagina geven we u wat duidelijkheid over Houtwormen en Houtkevers en hoe u deze kunt herkennen.

Verschillende soorten Houtkevers

Er zijn vele verschillende soorten torren en kevers die zich in het hout van uw meubels of de constructie van uw huis kunnen vreten. Het zijn echter de larven van deze kevers en torren die de meeste schade aanrichten.

De larven kunnen namelijk hele netwerken van gangen vreten onder het oppervlak van het hout. Hierdoor kan ernstige schade ontstaan.

De meeste bekende soorten insecten die uw hout kunnen aantasten zijn de Gewone Houtwormkever, de Grote Houtwormkever en de Boktor.

Het is niet vreemd dat er veel verwarring bestaat rondom de namen dat de Houtkever herkennen lastig is. De drie bovengenoemde soorten hebben namelijk ook een aantal andere benamingen. We zetten ze hieronder voor u op een rij.

De Gewone Houtwormkever: Anobium punctatum (Biologische naam), doodskloppertje, kleine houtwormkever en meubelkever.

De Grote Houtwormkever: Xestobium rufovillosum (Biologische naam), Bonte klopkever en Bonte knaagkever.

De Boktor: Is eigenlijk een familie (Cerambycidae). De meest voorkomende en schadelijke Boktor is de Huisboktor (Hylotrupes bajulus).

De naam Houtworm is dus eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende insecten die allemaal uw hout kunnen aantasten.

De Houtkever herkennen

De Houtkever herkennen is door de verschillende benamingen en soorten en lastig karwei. Hieronder hebben we een aantal afbeeldingen voor u geplaatst die de drie bovengenoemde soorten weergeven.

Deze drie soorten zal u heeft vaakst tegenkomen als u lastheeft van Houtkevers. Zo kunt u de Houtkevers herkennen:

De Gewone Houtwormkever

houtkever herkennen gewone houtwormkever

Foto: ©entomart

De Grote Houtwormkever

houtkever herkennen grote houtwormkever

Foto: Gilles San Martin

De Huisboktor

houtkever herkennen huisboktor

Dit zijn dus de drie belangrijkste soorten Houtkever die u kunt tegenkomen. Omdat het de larven zijn die vaak de meeste schade aanrichten en die men ook eigenlijk bedoelt wanner er gesproken wordt over Houtwormen, hebben we hieronder nog een afbeelding geplaatst van de larve van een Huisboktor.

Deze kan ongeveer 3 cm lang worden. De larven van bijvoorbeeld de Gewone Houtwormkever worden maar enkele millimeters groot. Dit is ook te zien aan de gaatjes in het hout. 

Last van Houtkevers?

Heeft u last van houtkevers? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met een ongediertebestrijder.

Houtwormen en houtkevers kunnen namelijk veel schade aanrichten aan uw woning en inboedel. Zelf zo erg dat dit gevaarlijk kan zijn. Denk aan de draagconstructies van uw woning.

Wil u direct in contact komen met een bestrijder? Dan kun u hiervoor bellen met het nummer onder aan deze pagina. Dit is vrijblijvend en verplicht u tot niets.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed