Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
houtwormkever: gewone houtwormkever

Houtworm herkennen: Hoe herken ik Houtwormen

De Houtworm herkennen is meetal niet het eerste wat u doet. Het zijn namelijk de gaatjes in het hout die u meestal aan het denken zetten. De Houtworm eet hout en leeft hiervan.

Als u last heeft van Houtwormen zijn er een aantal belangrijke dingen die u moet weten. Belangrijkste is om de Houtworm te herkennen. Op deze pagina leggen we u precies uit hoe u dit kunt doen.

Verschillende soorten Houtwormen herkennen

Als we het hebben over de Houtworm, hebben we het vaak over meerdere soorten ongedierte. We verstaan onder Houtwormen eigenlijk alle soorten beestjes die leven door het vreten aan hout. Hierdoor veroorzaken ze schade aan uw hout in de vorm van gaten en tunneltjes.

Met Houtwormen bedoelen we eigenlijk de larven van verschillende soorten torren en kevers. Hieronder een helder overzicht:

Boktorren (Huisboktor)

Klopkevers
Gewone Houtwormkever (Doodskloppertje)
Grote Houtwormkever (Bonte Knaagkever)

Spinthoutkevers

Dit zijn nogal wat verschillende namen, en de Houtworm herkennen gaat daarom vaak gepaard met de nodige verwarring.

In Nederland hebben mensen en bedrijven het meeste last van houtschade die wordt veroorzaakt door de larven van Boktorren en Klopkevers.

Hieronder leggen we u uit hoe u de verschillende soorten Houtwormen kunt herkennen.

De Houtworm herkennen

De Houtworm herkennen: De Boktor

Ook hier kunnen we het onderscheid maken tussen verschillende soorten Boktorren. Er is echter maar één soort Boktor die veel schade aanricht in huishoudens in Nederland en dat is de Huisboktor.

De Huisboktor behoort tot de groep van de drooghoutboorders.

De Huisboktor herkennen

De Huisboktor is 1 tot 2,5 cm lang. De kleur van dit beestje is bruinzwart en hij heeft 2 grijskleurige vlekken op zijn rug. Ook zijn de lange voelsprieten kenmerkend voor deze soort Houtworm.

De Houtworm herkennen, oftewel de larve van de Huisboktor, kan aan zijn 3 cm lange, en geel en wit-achtige lijf. Deze Houtworm heeft zeer goed ontwikkelde kaken waarmee hij gemakkelijk door het hout een vreet en hierdoor zeer ernstige schade aan kan richten. Dit ongedierte heeft een drietal pootjes een zijn lijf.

Ook kunt u de aanwezigheid van deze Houtwormen herkennen aan de sporen die ze achterlaten in het hout. De schade die ze aanrichten in de vorm van sporen heeft namelijk een ovale vorm en is ongeveer 6 tot 9 mm in doorsnede. De gaten hebben een rafelige rand.

houtworm herkennen huisboktor

De Houtworm herkennen: Gewone Houtwormkever (Doodskloppertje)

Naast Doodskloppertje, wordt de Gewone Houtwormkever ook wel de kleine houtwormkever of meubelkever genoemd. Ook bij de Gewone Houtwormkever wordt de schade aan het hout niet veroorzaakt door de kevers zelf, maar door de larven van de Houtwormkevers.

Wel legt de Gewone Houtworm eitjes in het hout. Als deze eitjes uitkomen, beginnen de Houtwormen (larven) zich door het hout te vreten. Dit is een lang proces en gemiddeld duurt het 3 tot 5 jaar voordat een larve van de Gewone Houtwormkever zich uit het hout heeft gevreten en zich ontpopt tot een Gewone Houtwormkever.

U kunt de Gewone Houtwormkever herkennen aan een de lengte van ongeveer 3 tot 4 mm en een donkerbruine kleur. Het dekschild kunt u herkennen aan de fijne haartjes en de rijen met kleine putjes.

De larve van de gewone Houtwormkever is wit en heeft een beetje een C-vormig krom lichaam. Deze larve wordt ongeveer 6 mm lang.

houtworm herkennen GEWONE HOUTWORMKEVER

©entomart

De Houtworm herkennen: Grote Houtwormkever (Bonte Knaagkever)

De Grote Houtwormkever is te herkennen aan het donkerbruine tot zwarte dekschild met gele spikkels erop. De Bonte Knaagkever wordt 6 tot 8 mm groot en heeft net als het Doodskloppertje een fijne vorm van beharing op zijn dekschild.

Ook de larve van De Grote Houtwormkever is wit en heeft een C-vormig gekromd lichaam. Deze larve kan echter iets groter worden dan de larve van de Gewone Houtwormkever, namelijk 11 mm.

houtworm herkennen GROTE HOUTWORMKEVER

Foto: Gilles San Martin

De Houtworm herkennen: Spinthoutkever

De Spinthoutkever, ook wel parketkever genoemd, kan ongeveer 7 mm groot worden. De soort Houtworm is te herkennen aan zijn slanke, langwerpige lichaam en bruine kleur.

De larve van de Spinthoutkever is vaalwit en kan tot ongeveer 6 mm lang worden. Het larve stadium kan variëren van 3 maanden tot wel vier jaar.

houtworm herkennen spinthoutkever

Foto: Sarefo

Zelf de Houtworm herkennen

Om dat er veel verschillende Houtwormen zijn, is zelf de Houtworm herkennen soms een lastige klus. Toch is het erg belangrijk om de soort goed te bepalen, omdat u dan meer doelgerichte bestrijdingstechnieken kunt gebruiken.

Wij adviseren u daarom altijd om contact op te nemen met een professionele bestrijder om de omvang en aanpak van uw probleem vast te stellen en te bespreken.

U kunt dit doen door vrijblijvend te bellen met onderstaand telefoonnummer. U komt dan direct in contact met een houwormbestrijder.

 

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed