Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Houtwormbestrijding

Houtworm in meubels, wat te doen?

Als u last heeft van de Houtworm in meubels is het niet verstandig om de kat uit de boom te kijken en langzaam te gaan zoeken naar een oplossing.

De Houtworm in meubels is een serieus probleem en kan veel schade aanrichten aan uw interieur. En niet alleen uw meubels kunnen beschadigen. Want mocht uw huis een houten constructie hebben, dan kunnen Houtwormen dit ook aantasten.

Het is daarom zaak om dit zo snel mogelijk uit te zoeken en doeltreffende maatregelen te nemen. Op deze pagina leggen we u uit welke stappen u kunt nemen.

Hoe weet u of er Houtwormen in uw meubels zitten?

De Houtworm in meubels is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Tafels, kastjes, stoelen en ander meubilair gemaakt van hout kan worden aangetast door Houtwormen.

Nu maakt een goedkoop kastje van de Ikea niet zo heel veel uit, maar het probleem is wel ernstig als de meubels antiek, hoog geprijsd of erfstukken zijn. Daarnaast kunnen Houtwormen ook in de houten constructie van uw huis voorkomen.

Het sporen naar Houtwormen in verschillende meubels begint bij het zoeken naar de uitvliegopeningen. Dit zijn de openingen in het hout waarin de larven van verschillende soorten Houtwormkevers uitvliegen nadat ze zich tegoed hebben gedaan aan het hout van uw meubels.

Het zijn vooral de larven van de verschillende kevers die bekend staan als Houtwormen. De verschillende soorten kevers en torren leggen eitjes in en nabij spleten van het hout. Dit kunnen er honderden zijn.

Als de eitjes uitkomen en ze zich ontpoppen tot larven beginnen ze te vreten aan het hout van uw meubels. Deze larven kunnen enkele jaren in het hout blijven en zich diep ingraven in het hout. Na verloop van tijd ontpoppen ze zich tot kever of tor.

Het kan dus ook zijn dat de Houtwormen al in uw meubels aanwezig waren voordat u de meubels gekocht had.

Houtworm in meubels

Foto: Turelio

Zijn er nog steeds Houtwormen in meubels aanwezig?

Mocht u de aanwezigheid van uitvliegopeningen vastgesteld hebben, dan is het zaak om te bepalen of er nog steeds Houtwormen aanwezig zijn of dat het hout reeds verlaten is.

U kunt dit doen door het meubel te controleren op boormeel. Dit laten Houtwormen achter als ze aan het hout aan het vreten zijn. Leeg een stuk papier, bij voorkeur zwart, onder de uitvliegopeningen. Controleer na een aantal dagen of boormeel (een soort zaagsel) op het papier ligt. Zo ja, dan zijn de insecten nog steeds aanwezig.

Houtworm of ander insect?

Als u zeker weet dat de insecten in uw meubels nog actief zijn, moet u overgaan tot bestrijding. U weet echter niet zeker op de insecten ook daadwerkelijk Houtwormen zijn.

Het kunnen bijvoorbeeld ook termieten zijn. Deze laten een soort kleine rijstkorreltjes achter. In dit geval heeft u niet te maken met Houtwormen. Termieten komen vooral voor in vochtig hout. Is het boormeel wat meer stoffig en zaagselachtig, dan is de kans groot dat u met Houtwormen te maken hebt.

Wat te doen als de Houtworm in meubels aanwezig is?

Houtwormen in meubels kunnen bestreden worden met bestrijdingsmiddelen tegen houtwormen. Dit kan echter alleen als het houtwerk onbehandeld is.

Bij behandeld houtwerk dient u eerst te schuren. Als dit niet mogelijk is zijn er verschillende technieken die gespecialiseerde ongedierte bestrijders kunnen gebruiken.

We raden u aan om contact op te nemen met een deskundige bestrijder om de omvang en ernst van het probleem te bespreken.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed