Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
houtworm

Houtworm larve

Als uw meubels of ander hout in uw woning zijn aangetast door Houtwormen, dan is dit in feite geen schade door dan bedoelt men daarmee de larven van diverse soorten Houtkevers.

In een ander artikel schreven we al eens over de verschillende soorten houtaantastende insecten en hoe u deze kunt herkennen.

De naam Houtworm is dus een verzamelnaam voor de larven van deze verschillende kevers en torren.

Is de Houtworm larve schadelijk?

De Houtworm larve is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Het beestje valt geen mensen aan en bijt of steekt niet.

Wel kan de Houtworm larve ernstige schade aanrichten aan meubels en de constructie van uw huis.

De lengtes van de larven van de verschillende Houtkevers variëren van 6 mm tot 11 mm en zijn eigenlijk allemaal crèmekleurig.

houtworm larve

Foto: KaiMartin

De verschillende kevers en torren leggen hun eitjes in het hout. De eitjes komen na ongeveer drie weken uit en als dit gebeurt beginnen de larven zich een weg te banen door het hout.

Ze leven van het hout en creëren hierdoor een heel gangenstelsel in het hout. Soms is dit aan de buitenkant niet eens te zien.

Het liefst eten de Houtworm larve de meest zachte delen van het hout. Dit is voor de diertjes het makkelijkst om te eten en dit vinden ze daarom het lekkerst. Hierdoor kunnen de larven het snelst groeien.

De Houtwormen kunnen enkele jaren in het hout aanwezig zijn voordat zij naar buiten komen via uitvliegopeningen.

Voordat ze naar buiten komen vreten ze zich eerst een weg tot vlak onder het oppervlak van het hout. Hier begint de larve aan het popstadium. Na gemiddeld acht weken ontpopt de larve zich en kruipt hij naar buiten via de uitvliegopening.

Tegen die tijd hebben ze meestal al ernstige schade aangericht.

De uitvliegopeningen staan ook wel beter bekend als de karakteristieke gaatjes die Houtwormen veroorzaken. Dit zijn welbekende symptomen van de aanwezigheid van Houtwormen.

Wat te doen bij overlast van Houtworm larve?

Mocht u geconstateerd hebben dat u last heeft van Houtworm larven, dan dient u zo spoedig mogelijk maatregelen te nemen om van de Houtwormen af te komen.

Ondanks dat de Houtwormen niet direct gevaarlijk zijn voor mensen, kunnen zij bijvoorbeeld wel ernstige schade aanrichten aan houten constructies van gebouwen.

Dit is uiteraard wel gevaarlijk voor mensen en dit dient direct aangepakt te worden wegens veiligheidsredenen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed