Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
wat zijn houtwormen

Kleine gaatjes in hout; Houtwormen?

Kleine gaatjes in hout? Wat kan dat zijn?

Heeft u last van kleine gaatjes in hout van meubels of andere houten voorwerpen? Bijvoorbeeld de constructie van uw huis? Dan is het aan te raden om uit te zoeken waardoor deze gaatjes zijn veroorzaakt en of het een ernstig probleem is.

Houtwormen in uw hout

Als er kleine gaatjes in uw hout zitten duidt dit vaak op de aanwezigheid van Houtwormen of Boktorren. Er zijn verschillende hout-aantastende insecten die schade aan kunnen brengen aan uw hout.

We noemen ze echter voor het gemak hier even allemaal Houtwormen. Houtwormen zijn in werkelijkheid de larven van Houtkevers.

De kleine gaatjes in hout van meubels in uw huis wordt veroorzaakt door dat verschillende soorten Houtkevers en Boktorren eitjes in spleten van het hout leggen. Dit is voornamelijk het geval bij onbehandeld hout.

De gaatjes zijn in het geval van de larven van Houtwormkevers ongeveer een millimeter groot en bij Boktorren kan dit oplopen tot meerdere millimeters.

Als de larven van deze kevers en torren uitkomen, vreten ze zich een weg door het hout van uw meubels. Hierin kunnen ze enkele jaren blijven, totdat ze zich ontpoppen tot een volwassen insect.

Als het beestje zich heeft ontpopt dan vreet hij zich een weg naar buiten, waardoor er kleine gaatjes in hout van uw meubels ontstaan, ook wel uitvliegopeningen genoemd.

kleine gaatjes in hout

Foto: KaiMartin

Het kan dus ook zo zijn dat er Houtwormen in hout aanwezig zijn, maar dat deze zich nog niet naar buiten hebben gevreten. In dit geval merkt u hier vaak niets van.

Ook de nieuwe volwassen kevers en torren leggen weer nieuwe eitjes die zich vervolgens tot Houtwormen ontwikkelen. Hierdoor kan er een groot netwerk van gangen en kanaaltjes ontstaan in uw hout.

Helaas blijft het niet beperkt tot meubels. Houtwormen kunnen namelijk ook hele houten constructies van woningen en gebouwen aantasten. Een erg vervelend en ernstig probleem. In het ergste geval kan het zelf zo zijn dat het hele gebouw moet worden afgebroken.

Wat te doen bij kleine gaatjes in hout van uw meubels?

Actief of niet actief?

Het kan zo zijn dat u kleine gaatjes in hout van uw meubels aantreft, maar dat er geen Houtwormen meer actief zijn. U kunt dit controleren door te zoeken naar boormeel, of zaagsel.

Dit laten Houtwormen achter op het moment dat ze actief zijn. U kunt dit testen door een papiertje onder de uitvliegopeningen te leggen. Controleer na een aantal dagen of hier boormeel op ligt. Zo niet, dan zijn de gaatjes in uw hout waarschijnlijk oude uitvliegopeningen.

Treft u wel boormeel aan, dan raden we u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een deskundig bedrijf. Houtwormen kunnen een groot probleem zijn en uw hele woning aantasten.

Neem daarom geen risico’s en schakel een expert in om de omvang van het probleem te laten vaststellen en een plan van aanpak te bespreken.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed