Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
spinthoutkever

Spinthoutkever herkennen en bestrijden

De Spinthoutkever is een van de houtaantastende insecten in Nederland die schade aan uw hout kan veroorzaken.

Hoewel er veel gevallen van schade bekend zijn van de Houtwormkever en de Boktor hoort u waarschijnlijk minder over de Spinthoutkever.

Toch kan ook dit ongedierte aardig wat schade aanrichten en daarom is het belangrijk wat meer te weten te komen over dit insect.

Op deze pagina leggen we u uit hoe u de Spinthoutkever kunt herkennen en bestrijden.

De Spinthoutkever herkennen

De Spinthoutkever (Lyctus brunneus) kan 3 tot 7 millimeter lang worden. Hun lichaam is slank en langwerpig van vorm en heeft een bruine tot roodbruine kleur.

Over het gehele lichaam van de kever zijn kleine haartjes te vinden, maar dit is nauwelijks met het blote oog te zien.

Het insect wordt ook wel de parketkever of gewone houtboorder genoemd.

spinthoutkever

Foto: Sarefo

Leefwijze van de Spinthoutkever

De naam zegt het al, de Spinthout kever komt voor in spinthout. Het spinthout bestaat uit de buitenste ringen van een boom. De kevers zijn te vinden in spinthout van loofbomen zoals, essen, eiken, walnoten en tropische soorten zoals rotan, bamboe, limba en meranti.

Waar dit houtinsect in verschilt van de meeste andere soorten, is dat hij vooral voorkomt in opgeslagen of verwerkt hout zoals, triplex, schilderijlijsten, betimmeringen en vloeren.

De kever komt af op drooghout en behoort daarmee tot de drooghoutboorders. Het hout hoeft slechts een vochtpercentage van 7 % te hebben en daarom zal je deze soort houtinsect niet snel terugvinden in kastanje, es, iep en eiken.

Larven van de Spinthoutkever

Het is echter niet de Spinthoutkever zelf die schade aanricht aan het hout, maar de larven van het insect. De kever zelf legt zijn eitjes in scheurtjes in het hout.

Als de eitjes vervolgens uitkomen, beginnen de larven het hout aan te vreten. Hierdoor creëren zij een gangenstelsel onder het oppervlak van het hout en kan er veel schade ontstaan.

Een volwassen kever kan tot wel 75 eitjes leggen en de larven kunnen meerdere jaren in het hout blijven voordat ze naar buiten vliegen als volwassen kevers.

De larven zijn crèmekleurig en zijn ongeveer 6 millimeter lang op het moment dat ze volledig ontwikkeld zijn.

Schade

Zoals eerder vermeld kan het beestje ernstige schade aanrichten. Het insect staat er vooral om bekend vloeren aan te tasten. Vandaar ook de naam parketkever.

Er kan een heel gangenstelsel ontstaan in het hout wat het hout zwak en gevaarlijk kan maken. De uitvliegopeningen, of de gaatjes in het hout, zijn 1 tot 1,5 millimeter groot en daarmee iets kleiner dan die van de houtwormen van de gewone houtwormkever.

Ook is het boormeel wat deze larve van de Spinthoutkever achterlaat zeer fijn van structuur.

De Spinthoutkever bestrijden

De Spinthoutkever kan erg grote schade veroorzaken en daarom is het aan te raden om contact op te nemen met een specialistisch bedrijf om de omvang van de schade te bepalen en een plan voor bestrijding te maken.

Ook kan deze professionele bestrijder u adviseren om het hout te behandelen of te laten behandelen om meer schade in de toekomst te voorkomen.

Doordat het insect vaak in vloeren voorkomt, is het vaak lastig om de houtworm larven met zelf met bestrijdingsmiddelen te bereiken. In dit geval moet de vloer worden losgehaald, geschuurd en behandeld met bestrijdingsmiddel.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed