Houtwormen & Boktorren Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0296299

Bel ons direct

085 - 029 6299

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
wat zijn houtwormen

Wat zijn Houtwormen?

Wat zijn Houtwormen?

Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende houtaantastende insecten. Het zijn de larven van verschillende kevers en torren die leven van hout en hierdoor ernstige schade aan kunnen brengen.

Er zijn veel verschillende soorten Houtwormen, echter zijn er een aantal die in Nederland en Belgie het meeste schade aanbrengen en dus voor de meeste overlast zorgen.

wat zijn houtwormen

Foto: KaiMartin

Welke Houtwormen veroorzaken schade?

Er zijn in principe drie soorten Houtwormen die schade aanrichten aan houtwerk in Nederland. Dit zijn:

De Huisboktor (Hylotrupes bajulus)

De gewone Houtwormkever / Het Doodskloppertje (Anobium punctatum)

De grote Houtwormkever / Bonte Knaagkever / Bonte Klopkever (Xestobium rufovillosum)

Hoe veroorzaken deze Houtwormen schade?

De bovengenoemde kevers en torren leggen hun eitjes in spleten en scheurtjes in het hout. Dit kunnen vloeren, meubels, draagconstructies of andere houten voorwerpen zijn.

Als de eitjes uitkomen beginnen de larven zich een weg te banen door het hout. Ze eten het hout en leven hiervan.

Soms kan een Houtworm tot wel 10 jaar in het hout verblijven voor dat hij als kever of tor naar buiten vliegt. Het kan dus zo zijn dat u niet eens daal heeft dat er Houtwormen in uw hout aanwezig zijn, omdat ze simpelweg nog niet naar buiten zijn gekomen.

Als de larven volwassen worden, banen ze zich een weg tot vlak onder het oppervlak. Hier gaat de larve zich verpoppen tot een volwassen insect. Als de larve ontpopt vliegt het volwassen insect uit vie de uitvliegopeningen in het hout. Deze kunt u herkennen aan de gaatjes in het hout.

Wat te doen bij schade door Houtwormen?

Zoals u misschien begrijpt kunnen Houtwormen veel schade aanrichten aan uw hout. De ene keer erger dan de andere, maar belangrijk is dat u dit probleem serieus neemt en zo snel mogelijk stappen onderneemt om het ongedierte te bestrijden.

Als uw hout beschadigd is kunt u een aantal dingen doen:

Soms kan het hout behandeld worden met middelen tegen de houtworm. De schade kan beperkt blijven en er kunnen tevens maatregelen genomen worden om de insecten niet terug te laten keren.

Soms is de schade wat erger en kan het hout wat beschadigd is niet meer hersteld worden. Dan moet het hout vervangen worden. Let er hierbij dan gelijk op dat u maatregelen neemt om het hout uit voorzorg te voorzien van middelen tegen Houtwormen.

Het komt echter ook vaak voor dat de schade zeer ernstig is en misschien zelfs gevaarlijk. Dit is het geval als het ongedierte wat uw hout aantast ernstige schade heeft aangericht aan de draagcontructie van uw woning of aan bijvoorbeeld de vloeren of trap.

Dit brengt risico’s met zich mee en soms is het zo dat het niet meer veilig is om in de woning te verblijven.

Hoe weet u of de schade ernstig is?

Als u niet getraind bent in het inspecteren van schade door houtaantastende insecten is het lastig om vast te stellen met welk type Houtworm u te maken heeft, hoe groot de schade is, of de plaag nog steeds actief is en welke stappen u moet nemen om hier van af te komen.

Omdat de schade in sommige gevallen erg groot kan zijn, is het verstandig om advies te vragen van een erkende en specialistische bestrijder.

Zij kunnen u vrijblijvend advies geven en waar nodig overgaan tot bestrijding en behandeling.

Vaak is het ook zo dat bestrijdingsmiddelen doe u zelf kunt aanschaffen slechts gedeeltelijk werken, waardoor u nog steeds niet helemaal van het probleem af bent. Gezien de risico’s kunt u het beste direct contact opnemen met een bestrijdingsbedrijf.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6299, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed